În scurt timp omenirea va depăși pragul de un million de decese cauzate de coronavirus, însă numărul ar putea fi mult mai mare, în realitate, atrage atenția un cercetător de la Melbourne.
Profesorul Alan Lopez a precizat că o raportare precisă a numărului de decese cauzate de coronavirus este dificil de făcut chiar și în țările cu sisteme sanitare dezovoltate, ceea ce îl face să creadă că numărul morților Covid este de fapt aproape dublu față de cel raportat.
Profesor laureat și director în cadrul secției de boli epidemice la Universitatea din Melbourne, Alan Lopez susține că numărul real de decese Covid s-ar apropia mai degrabă de 1,8 milioane, iar până la finalul anului, omenirea ar putea atinge 3 milioane de decese cauzate de coronavirus.
„Un milion de morți are o semnificație simbolică, dar marea întrebare este dacă cifra e adevărată. Corect ar fi să spunem, oricât de șocant ar suna, că probabil numărul real este subestimat, semnificativ subestimat”, a declarat profesorul Lopez într-un intetrviu, potrivit Bloomberg.
Faptul că noul coronavirus se răspândește foarte rapid și că multe persoane nu au simptome specifice, reprezintă un factor care îngrunează cuantificarea cazurilor de îmbolnăvire, a precizat profesorul.
Cifra de decese raportată de OMS pe data de 25 septembrie este de 979,212, în timp ce ce datele raportate de Worldometers și Johns Hopkins University, care raportează în timp real, sunt mai mari cu circa 10.000, în jurul a 985.000 de morți, tot vineri.
Chiar și în țările cu sisteme de sănătate sofisticate, mortalitatea este dificil de măsurat cu precizie. Zeci de mii de decese probabile de Covid-19 în SUA nu au fost raportate în statistici oficiale între lunile martie și mai, potrivit unui studio realizat în iulie. Lipsa preciziei îngreunează eforturile de urmărire și atenuare a progresului pandemiei de coronavirus, spune profesorul.
Dacă mortalitatea survenită în urma infectării cu noul coronavirus va ajunge la 3 milioane până la finalul anului, așa cum a prezis Alan Lopez, boala Covid-19 ar deveni printre cele mai mortale la nivel global.
O subraportare a numărului de decese ar putea da oamenilor un fals sentiment de securitate, iar autoritățile s-ar putea relaxa mai mult decât este cazul, avertizează profesroul.